Peonijas - vēsture, šķirnes un audzēšana

Pievienots : 2019-05-11 20:15:50

Šajā rakstā uzzināsiet daudz jauna par peonijām. Neliels apskats par Peoniju vēsturi. Ieskats Peoniju Ziedu Šķirnēs (kokveida peonijas un krūmu peonijas), ziedu kopšanas un audzēšanas ieteikumus. Peoniju ziedu pušķu dāvināšanas un simbolisko nozīmi.

Peonijas

Peoniju vēsture

Leģenda vēsta, ka peonijas savu vārdu guvušas no sengrieķu ārsta Peona vārdā. Peons izmantojis peonijas ārstniecībā un ar šo augu viņš ir izārstējis daudzus Trojas kara karavīrus. Ar ārstniecības peoniju (P.officinalis) viņam izdevies izārstēt pat Plūtonu.

Peona skolotājs apskaudis sava skolēna panākumus un viņu noindējis. Dievi Peonu atdzīvinājuši, taču lai skolotājs viņu neatpazītu, dievi viņu pārvērtuši par peonijas ziedu.

Atradumi un pētījumi liecina, ka Peonijas tikušas audzētas jau, apmēram, pirms 100000 gadiem. Dziedniecībā un ārstniecībā peonijas sāka izmantot pirms 5000 gadiem. Peoniju audzēšana gan ārstnieciskos, gan dekoratīvos nolūkos tikusi attīstīta vairāku dinastiju valdīšanas laikos, daudzu tūkstošu gadu garumā.

Sunu dinastijas (Song, 1127.-1279.) valdīšanas laikā Luojanas pilsēta (Luoyang) kļuva par peoniju galvaspilsētu, kāda tā ir vēl šodien –  Vaņčeņa parkā 10 ha platībā aug 1000 000 peoniju ceru . Katru gadu aprīļa vidū šajā 2 miljonu pilsētā notiek lielākais peoniju festivāls pasaulē!

Ķīnā kopš seniem laikiem peonija tiek uzskatīta par mīlestības un labklājības simbolu. Leģenda vēsta, ka jaunekļa uzdāvināts peonijas zieds nozīmēja atzīšanos mīlestībā. Daudzos seno tautu ticējumos teikts, ka mājās, kur aug peonijas, valda miers, saticība un mīlestība. Peonijas tiek raksturotas kā pozitīvas enerģijas, optimisma , prieka un veselības avots. Peoniju cers vairāku metru rādiusā izstaro pozitīvu enerģiju, ziedēšanas laikā rādiuss ir vēl lielāks.

Peoniju šķirnes

Peoniju stādi un to audzēšana

Peonija vislabāk pazīstama ar savu zinātnisko nosaukumu Paeonia. Tas ir tikai ģints nosaukums - atsevišķām peoniju šķirnēm ir dažādi latīņu nosaukumi.

5 iecienītākās Peoniju Šķirnes

Iecienītākā peoniju šķirne ETCHED SALMON, floristu izvēle.

Šie koraļļsārtie, pilnīgie un skaistie peoniju ziedi ir ļoti iecienīti floristu vidū, lai veidotu skaistus un greznus peoniju pušķus. Šīs šķirnes peoniju ziedi var sasniegt 17cm diametrā un tām ir raksturīgas lielas, dekoratīvas lapas. Šīs šķirnes peonijām ir citrusa smarža un ceri ir līdz 90cm augsti.

Kokveida peonijas šķirne AMBROSE CONGREVE

Šī ekstra lielziedu, pildīta kokveida peonija, kuras zieda diametrs ir 18-22 cm. Šo peoniju stādiem raksturīgā ziedlapu krāsa ir krēmbalta ar lielu aveņvioletrozā lāsojumu pie centra. Peoniju krūma lapas ir violetas ar zaļu, ar violetām apmalītēm.

Kokveida peonijas šķirne HATSU GARASHU

Burvīgās, lielziedu, pildītās peonijas ar zieda diametru līdz 17cm. Šī peoniju šķirne izceļas ar tās skaisto šokolādes vīnsarkano krāsu un dzelteno zieda centru. Šie peoniju stādi ir ļoti iemīļoti dārznieku vidū, šis zieds noteikti izcelsies pārējo ziedu vidū.

Peoniju šķirne BLUSHING PRINCESS

Pujenēm raksturīgi ziedi sārtrozā krāsā, pie ziedlapu pamatnēm krāsa ir intensīvāka. Zieda diametrs ir līdz 17 cm. Vidēja ziedlaika šķirne ar spēcīgi patīkamu smaržu. Ziednesī daudz sānu pumpuru, ilgstoši zied. Peoniju ceru augstums ir līdz 90 cm.

Peoniju šķirne LORELEI

Lašsārti, blīvi pildīti lodveida ziedi, līdz 18 cm diametrā. Teicama forma, ilgi zied, maina krāsu uz aprikožu oranžu. Vidēja ziedlaika šķirne ar ļoti patīkamu, vieglu smaržu. Ceri līdz 100 cm augsti. Šī peoniju šķirne nereti ir izstāžu līdere!

Peonija

Peoniju Audzēšana

Ieteikumi peoniju audzēšanai

Kokveida un krūmu peonijas ir piemērots un izturīgs augs Latvijas klimatiskajos apstākļos, labi pārziemo, labi zied, tik iestādot un audzējot atšķirībā no tradicionālajām lakstainajām peonijām jāievēro daži priekšnosacījumi.

Ieteikumi peoniju audzēšanā:

  1. Ja peonijas jau tikušas iestādītas, tad jāizvairās no peoniju pārstādīšanas, jo šiem ziediem nepatīk pat minimāla sakņu traumēšana. Peoniju krūmus ieteiktu noteikti nedalīt.
  2. Peonijas nedrīkst stādīt mitrās vietās vai ieplakās, kur sakrājas ūdens. Peonijām labāk patīk sausāka augsne nekā slapja. Noteikti nevajag aizrauties ar pārlieku lielu laistīšanu. Krūmu un kokveida peonijām nav piemērotas skābas augsnes.
  3. Peoniju mēslošana: peonijas nedrīkst pārmēslot (it īpaši ar kūtsmēsliem). Labāk, lai peonijas  aug lēni un „pusbadā”. Peonijas ieteicams mēslot vienu reizi gadā ar Flortis granulētajiem koncentrētajiem lēnas iedarbības pilnmēslojumiem  (Flortis Blue vai Flortis Plus). Pavasarī 1-2 mazās tējkarotes uzber ap nelielu  krūmu, ar to pietiek visai sezonai, jaunstādiem nepieciešama tikai 1 tējkarote mēslojuma.
  4. Jaunstādi ir 'jāieziemo'. Ieteicams peoniju stādus apbērt ar sausas kūdras slāni, apmēram 30 cm. Pavasarī, pēc sala, kūdra jānoņem nost.  Ieaugšana un laba iesakņošanās notiek lēni, līdz ar to jāpiesargā it īpaši no kailsala. Piesegšana ar kūdru vēlama vismaz pirmās divas, trīs ziemas.
  5. Peoniju krūmus var stādīt gan saulē, gan pusēnā, abās vietās peonijas ziedēs vienlīdz labi. Peonijas var stādīt arī vējainās vietās, piemēram, pie māju stūriem. Peonijām nav nepieciešamība pēc aizvēja. Augošus peoniju zarus neapgriež un nesaīsina.
  6. Noziedējušos peoniju ziedus nogriež, lai veidojošās sēklotnes nenovājina augus, citādi, peonijas mazāk ziedēs nākamajā sezonā. Gigantisko ziedu peoniju (25-30 cm diametrā) šķirnēm  ziedu skaits būs mazāks, mazāku ziedu peoniju (10-15 cm diametrā) šķirnēm skaits būs lielāks.

Pojenes

Peonijas ziedi

Ziedēšanas Laiks

Peonijas sezona sākas ar dzinumiem un lapām, bet īstais peoniju skaistums atklājas, kad peoniju ziedi uzzied pavasara beigās. Vairumā vietu tie ziedēs aprīlī, maijā vai jūnijā. Kokveida peonijas uzzied pirmās (ap Mātes dienu), kam seko zālaugu šķirnes (krūmu peonijas) un pēc tam dažādie peoniju šķirņu krustojumi. Ja visus trīs veidus iekļauj dārzā - kokā, zālaugu, krustojuma peonijas, tad peoniju ziedēšanu var baudīt līdz pat septiņām nedēļām.

Peoniju Ziedu Krāsa

Peoniju krāsas svārstās no baltas, rozā un sarkanas līdz koraļļiem, sarkanbrūnām un dzeltenām. Daudzi peoniju ziedi maina krāsu, kad tie atveras un zied, tādēļ katru dienu aplūkojot peonijas varat novērtētu šīs atšķirības un ziedu krāsu daudzveidību.

Peoniju Ziedu Aromāts

Peoniju ziedu aromāts ir ļoti patīkams. To smaržas dažādām šķirnēm var atšķirties - dažas ir aromātiskas ar citroniem, dažām ir vilinošas citrusaugu smarža, un dažas ir nedaudz pikants aromāts. Atkarībā cik stipru jūs vēlaties smaržu varat izvēlēties attiecīgu peoniju šķirni, piemēram, ķīniešu koku peonijām ir spēcīgāks aromāts nekā japāņu koku peonijām.

Peoniju ziedu nozīme

Agrāk valdīja uzskats, ka peonijas, peoniju pušķus vai peoniju ziedu kompozīcijas ir pieņemts dāvināt tikai mājas svinībās. Tomēr šis uzskats jau ilgu laiku ir maldīgs un nepatiess. Peonijas ir kļuvušas par daudzu sieviešu mīļākajiem ziediem, tieši tādēļ arī šis zieds pēdējos gadus ir kļuvis arvien populārāks un pieprasītāks. Līgavas aizvien biežāk izvēlas skaistos peoniju ziedus iekļaut savos līgavas pušķos. Peoniju delikātās un smalkās ziedlapas un saldi reibinošais aromāts, padara peoniju ziedu kompozīciju oriģinālu un sulīgu.

Pasūtīt peoniju pušķi

Peonijas Ziedu Pušķi Sievietēm

Peoniju ziedi un ziedu pušķi simbolizē ilgu dzīvi, veselību, laimi un labklājību. Ķīnai šis zieds ir bagātības, labklājības un panākumu simbols. Ķīnā, karavīri pēc katras uzvarētās kaujas, savā dārzā stādīja peoniju krūmu. Jau vairāk kā pusotru tūkstoti gadu šis zieds ir valsts simbols. Skaisto peoniju pušķi pasniedz, lai izrādītu rūpes, cieņu, mīlestību un vēlētu ziedu saņēmējam visu to labāko.

Vēl kāda Ķīniešu tradīcija, ko esam iekļāvuši arī Latvijas kāzu ceremonijās, dekorēt kāzu svinību vietu ar peonijām un iekļaut peonijas līgavas pušķī. Pēc Feng Shui, peonija simbolizē līdzsvaru starp yin un yang - sievišķo un vīrišķo. Jaunlaulāto mājās peonijas ir laimīgas un saticīgas dzīves simbols. Jaunie vīri dāvājot peonijas savai sievai, apliecina mīlestību un savas jūtas.

Eiropā, skaistie peoniju ziedi, tiek audzēti gandrīz visās valstīs. Peonijas ziedu kompozīcijās ir sastopamas ļoti bieži, tieši to lielo un maigo ziedu dēļ. Peoniju pušķis vai ziedu kaste ar peonijām būs piemērotākie ziedi sievietēm.

Pirkt un pasūtīt peonijas ar piegādi

Pasūtīt un nopirkt skaistākos peoniju ziedu pušķus, peoniju ziedu kastes un peoniju kompozīcijas, var mūsu interneta veikalā - ziedu piegāde VIOLET.LV. Mēs piedāvājam tikai svaigākos ziedus ar piegādi Rīgā un visās Latvijas pilsētās. 

Saistītie raksti

Dalīties ar šo rakstu

Pievienot komentāru

 (ar http://)

Atsauksmes

Vērtējums
5.0 No 5