Tulpes - audzēšana, šķirnes un tulpju klasifikācija

Pievienots : 2020-02-18 17:17:43

Tulpes ir vienas no pasaulē mīlētākajiem un atpazītākajiem ziediem. Tās ir pirmās pavasara vēstneses, kā arī mīlestības, maiguma un sievišķības simbols. 

Tulpju izcelsme meklējama Persijā un Turcijā, kur tām bija nozīmīga loma tā laika mākslā un kultūrā. Turkiem bija tradīcijas nēsāt tulpes savā turbānā, tādēļ eiropieši kļūdaini piešķīra tulpēm tā vārdu, kas cēlies no persiešu vārda, kas nozīmē turbāns.

Kad eiropieši sāka izmantot tulpes, ziedu popularitāte ātri izplatījās, īpaši Nīderlandē, kur 17. gadsimtā vienā brīdī iestājās fenomens, kas saukts par tulpju māniju. Tulpes tagad audzē visā pasaulē, taču kultivētās šķirnes cilvēki joprojām identificē kā “holandiešu tulpes”.

Tāpat kā daudziem ziediem, arī dažādu krāsu tulpēm bieži ir sava nozīme. Sarkanās tulpes visciešāk saista ar patiesu mīlestību, bet purpursarkana simbolizē cieņu. Dzelteno tulpju nozīme ir nedaudz attīstījusies, sākot ar savulaik pārstāvēto bezcerīgo mīlestību un beidzot ar kopīgu izteicienu jautrajām domām un saules stariem. Baltas tulpes tiek izmantotas, kā atvainošanās un piedošanas lūgšana.

Tulpju klasifikācija

 

Tulpju klasifikācija

Tulpes tiek iedalītas 15 klasēs, kas ir sadalītas 4 grupās. Tulpes iedala grupās pēc ziedēšanas perioda: agrīni ziedošās tulpes pieder pirmajai grupai, vidējas ziedēšanas tulpes pieder otrajai grupai, un vēlu ziedošās pieder trešajai grupai. 4. grupā tulpes ir iekļautas pēc to izcelsmes, šajā grupā ir visas savvaļā augošās sugas.

Pirmā grupa: agrīni ziedošās tulpes:

1. grupa Vienkāršās vēlās tulpes,

2. grupa Pildītās agrās tulpes

Otrā grupa - vidēji ziedošas tulpes:

3. grupa Triumfa tulpes, 

4. grupa Darvina hibrīdu tulpes,

 

Trešā grupa - vēlu ziedošas tulpes:

5. grupa Vienkāršās vēlās tulpes,

6. grupa Lilijziedu tulpes, 

7. grupa Barkstainās tulpes

8. grupa Zaļziedu tulpes

9. grupa Rembranta tulpes

10. grupa Papagaiļa tulpes

11.grupa Pildītās vēlās tulpes,

 

Ceturtā grupa - sugas un to hibrīdi:

12. grupa Kaufmaņa tulpes

13. grupa Fostera tulpes

14. grupa Greiga tulpes

15. grupa Savvaļas tulpes un to hibrīdi

  

Tulpju šķirnes un klases

1.klase. Vienkāršās vēlās tulpes. 

Vienkāršajām vēlajām tulpēm ir raksturīgi zemi un stipri kātiņi (40 cm). Vēlās tulpes ir lietus un vēja izturīgas. Ziedi un lapas ir kausa formas. Šīm tulpēm raksturīgas ir sarkanās un dzeltenās krāsas. Pirmās klases tulpes raksturo agrīna ziedēšana. Saulainā un skaidrā laikā šo tulpju ziedi atveras diezgan plaši. 1. klases šķirnes izmanto audzēšanai podos, stādīšanai apstādījumu malās. Nav piemērotas griešanai to zemo kātu dēļ. 1. klases tulpju ir salīdzinoši maz un tās veido tikai 5,1% no visām tulpju klasēm. 

2. klase. Pildītās agrās tulpes. 

Otrās šķiras tulpēm raksturīgs mazs kāta augums - 30 cm, to ziedi ir pildīti, parasti siltā krāsā, pilnīgi atplaukuši ziedi var būt līdz pat 8 cm diametrā.

Kāti ir spēcīgi, tomēr pēc lietus ziedi var noplakt pie zemes. 2. klases tulpes izmanto stādīšanai puķudobēs.  Otrā klase sastāda 5,5% no tulpju klasēm. 

3. klase. Triumfa tulpes. 

Šīm tulpēm ir lieli kausiņu ziedi, augsti kāti un laba pavairošanas pakāpe. Ziedu krāsa 3. klases tulpem ir visdaudzveidīgākā: no sniegbaltām līdz purpursarkanām. Triumfa tulpes aprīlī zied ilgu laiku un lieliski saglabā to formu. Triumfa tulpes ir diezgan plaši izmantotas apstādījumos, kā arī ir paredzētas griešanai. Mūsdienās tā ir lielākā tulpju klase - 25%.

4. klase. Darvina hibrīdi. 

4. klase ir lielizmēra tulpes: tās ir 80 cm augstas, un to ziedu diametrs var būt lielāks par 10 cm. Darvina tulpju hibrīdiem ir lieli kausiņu ziedi, sarkanā krāsā, bet mūsdienās ir arī šķirnes ar divu toņu krāsojumu. Darvina hibrīdi zied maijā. Darvina hibrīdiem ir augsta selekcijas pakāpe. Vienīgais šo tulpju trūkums ir intensīva zieda atvēršanās, īpaši karstā laikā. Ir arī priekšrocības - viņu ziedi panes salnas, un ilgu laiku tos sagriež. Šī klase aizņem 4,5%.

5. klase. Vienkāršās vēlās tulpes. 

Piektās klases tulpes ir garas (75 cm) ar lieliem kausiņa ziediem un ne asām platām ziedlapiņām. Vēlo tulpju krāsas ir visdažādākās: balta, melna, gaiši rozā, violeta, dažām šķirnēm ir pat divu toņu krāsas. 5. klasē ietilpst arī daudzziedu tulpes, kurām var būt 5 ziedi uz viena kāta. Šīs tulpes zied maijā. Izmanto ainavu veidošanā, der griešanai. Piektajā klasē ietilpst 20,3%.

6.klase. Lilijziedu tulpes. 

Šīs tulpes ir viegli atpazīstamas, jo savā formā tās atgādina lilijas ziedu. Lilijziedu tulpes ir garas (līdz 60 cm), tām ir spēcīgi kātiņi un dažādu krāsu ziedi. Lilijziedu tulpju ziedēšana sākas maijā, un tās ir populāras ainavu veidošanā. Lilijziedu tulpju klase ir tikai 3% liela. 

7.klase. Bārkstainās tulpes. 

Raksturīgākā šo tulpju iezīme ir bārkstis gar to ziedlapu malām, kas līdzinās smalkai skujiņai. Šo tulpju augstums ir līdz 80 cm. Ziedu krāsas ir ļoti daudzveidīgas, no baltām līdz violetām, izņemot melnas tulpes. Mūsdienās 7. klasē ietilpst 2,5% tulpju sortimenta, un to nepārtraukti papildina ar jaunām šķirnēm.

8.klase. Zaļziedu tulpes.

Zaļziedu tulpēm ir izteikts krāsu kontrasts, iekrāsotas dažādās krāsās - baltā, sarkanā, rozā, dzeltenā krāsā, un šīs tulpes izskatās neparasti. Mūsdienās zaļziedu tulpes ir ļoti aktuālas. Astotās klases tulpju augstumi var būt atšķirīgi. Ziedi ir 5 cm gari, lapas ir šauras, nav lielas. Šīs tulpes zied maija vidū. Zaļziedu tulpju klasē ietilpst 1,6%.

9. klase. Rembranta tulpes. 

Šajā klasē ietilpst krāsainās tulpes. Rembranta tulpēm ir lieli, kausa formas ziedi ar plankumiem un triepieniem uz balta vai sarkana fona. Kāta augstums 70 cm. Rembranta tulpes zied maijā. Pašlaik šī ir mazākā tulpju klase.

10.klase. Papagaiļa tulpes.

Šo tulpju ziedlapiņas ir iegrieztas gar malām, dažreiz viļņotas, un tās atgādina papagaiļa spalvas. Atplaukuša zieda diametrs var būt 20 cm. Papagaiļa tulpju krāsas ir atšķirīgas: no sniega baltas līdz melnai. Kāta augstums ir ap 65 cm.

Zied vēlu, maija beigās. Dažreiz vāji kātiņi nevar noturēt lielos ziedus un nolūzt. 

11.klase. Pildītās vēlās tulpes. 

Šo tulpju biezie dubultziedi atgādina peoniju ziedus, tāpēc tās dažreiz sauc par peoniju tulpēm. Pildītajām vēlajām tulpēm ir spēcīgi kātiņi, to garums ir 60 cm.

No pildītajām agrīnajām tulpēm tās atšķiras ar liela izmēra ziediem un to, ka tās vēlu sāk ziedēt. Šīm tulpēm ir viens trūkums: smagie ziedi bieži vien lietus un stipra vēja laikā nolūzt.

Vēlu pildīto tulpju krāsas ir no sniega baltas līdz melnai, un dažreiz tās ir divtoņu. Pildīto vēlo tulpju skaits ir aptuveni 3,2%.

12.klase. Kaufmaņa tulpes. 

Šīs tulpes raksturo agrīna ziedēšana un mazs kāta augums (līdz 25 cm). Ziedi ir iegareni un lieli - zvaigžņveida. Krāsa var būt: dzeltena, rozā, sarkana, dažreiz divtoņu. Dažu Kaufmaņa tulpju lapas ir ar purpursarkaniem plankumiem un svītrām. Kaufmana tulpes veido 2,9% no tulpju klases. 

13.klase. Fostera tulpes. 

Šīm tulpēm ir lieli ziedi. Krūzes formas ziedi, iegareni, sasniedz 15 cm garumu. Galvenokārt sarkanos toņos, dažreiz dzeltenā vai rozā krāsā. Augstums 45 cm, un šīs tulpes zied aprīlī. Ir šķirnes, kurām ir dekoratīva lapotne ar purpursarkanām svītrām un plankumiem. Fostera tulpes sastāda 3,5%.

14.klase. Greiga tulpes. 

Šīs tulpes ir mazas (25 cm), tomēr tām ir lieli ziedi ar diezgan plašu pamatni un nedaudz saliektiem ziedlapu galiem. Ziedu krāsa ir sarkana vai divtoņu. Greiga tulpēm ir dekoratīvi raibas lapas. Zied aprīlī.

15.klase. Savvaļas tulpju sugas. 

Šajā klasē ietilpst visas savvaļas sugas. Parasti  zied agri, ziedu krāsas var būt atšķirīgas. Tulpes ir diezgan pateicīgi augi un samierinās ar jebkuru augsni un atrašanās vietu, tomēr ziedēšanas laikā labāk nodrošināt tām labus apstākļus. Tāpēc, audzējot tās, jāpievērš uzmanība: augsnes sagatavošanai un vietas izvēlei, pareizai tulpju stādīšanai, apstrādei, sīpolu kopšanai un glabāšanai.

Nepareiza sagatavošana, stādīšana vai glabāšana ir galvenais iemesls tulpju slimībām un kaitēkļiem.

Tulpju audzēšana

Tulpju audzēšana

Skaistās formas, krāsu dažādību un audzēšanas vienkāršības dēļ, tulpes ļoti ātri iekarojušas patērētāju sirdis. 

Ainavu, parku veidotāji un piemājas dārzu īpašnieki īpaši iecīenījuši tulpes, to daudzveidības, vieglās kopšanas un dažādo šķirņu ziedēšanas ilguma dēļ. Tulpes ir universāls zieds, milzīgais dažādo tulpju šķirņu klāsts apmierinās jebkuru dārznieku. 

Tulpju šķirņu daudzveidība ļauj izvēlēties tādas šķirnes, kas priecē ar ziedēšanu no aprīļa sākuma līdz jūnijam.

Tikai daži dekoratīvie ziedi var sacensties ar tulpēm ziedu formu daudzveidībā. Tulpes ar kausa formas ziediem skaisti izskatās starp zālieniem vai parkos zem kokiem. Stādot tulpes zem koku vainagiem, jārūpējas, lai tulpes nebūtu ēnā.

Tulpju augšanas vietu vismaz pusi dienas vajadzētu apspīdēt saulei. Turklāt vieta ir jāaizsargā no vēja, nevis tāpēc, ka tas samazinās dekoratīvo tulpju ziedēšanas periodu, bet tās ātri pazaudēs visas ziedlapiņas.

Savvaļas tulpes, kurām raksturīgs mazs augstums un izturība pret slimībām, ir lieliskas stādīšanai Alpu kalnos.

Jūs varat izmantot tulpes stādīšanai puķu podos, vai puķu kastēs balkonu labiekārtošanai. Lai to izdarītu, piepildiet traukus ar augsni un iestādiet tajos veselīgus, lielus tulpju sīpolus. Ziemā podi ar sīpoliem jāuzglabā aukstā un tumšā telpā. Lai zeme tvertnē neizžūtu, tā ir jāmitrina. Puķu podus ar tulpju sīpoliem var uzglabāt arī uz balkona, bet tad sīpoli ir rūpīgi jāapklāj. 

Skaistākos ziedus, ziedu pušķus un ziedu kastītes Sieviešu dienā 8. martā pasūti mūsu VIOLET.LV interneta ziedu veikalā. Veiksim ātru un kvalitatīvu ziedu piegādi Rīgā, Jūrmalā un tuvākajās Latvijas pilsētās.

Saistītie raksti

Dalīties ar šo rakstu

Pievienot komentāru

 (ar http://)

Atsauksmes

Vērtējums
5.0 No 5