Ziedu nozīme mitoloģijā

Pievienots : 2019-02-01 20:51:38

Vēsturē mīti, stāsti un fabulas ir veicinājušas mūsu priekštatu par iecienītāko ziedu nozīmi un veidojis mūsu uztveri par dažādu ziedu nozīmi mūsdienās.

Daudzas kultūras asociē ziedus ar dzīves ciklu, ieskaitot piedzimšanu un nāvi. No ziedēšanas pumpuriem, kas simbolizē dzimšanu un pamodināšanu, līdz pat krāsām, kas simbolizē nāvi un sēras, mitoloģijā ir ziedi, kas atbilstu ikvienai situācijai, kultūras notikumam vai ceremonijai.

Mēs neapzināti esam izdomājuši dažādus stāstus par iemīļotiem ziediem, ka dažādi ziedi ir piemēroti dažādiem notikumiem,  vai ka daži ziedi ir vairāk piemēroti, piemēram, skaistumkopšanai un citi labāk iederas, kūku rotājumos, dāvanās utt.

Šoreiz apskatīsim dažu populārāko ziedu stāstus un simboliku visā pasaulē - rozes, neļķes un lilijas.

Rozes

Senajiem romiešiem roze nozīmēja skaistumu un bija saistīta ar dievietēm; Venēru un Afrodīti, pazīstamas kā mīlas, skaistuma un vēlmes dievietes.

Tās tika uztvertas arī kā nāves un atdzimšanas izraisītājas un rozes bieži vien stādīja kapos.

Senie romieši bija pazīstami ar to, ka rozi novietoja virs durvīm uz istabu, kurā tika apspriesti konfidenciāli jautājumi.

Mums nav jāmeklē tālu, lai atrastu rozes pieminēšanu literatūrā, dzejā un mūzikā, mākslā, mājās vai modē.

Visi šie stāsti ir veicinājuši to, ka rozes tiek uztvertas kā mīlas un iekāres ziedi, un tās parasti izmanto, lai svinētu jubilejas, kāzas un romantisku mīlestību.

Tomēr simbolizētās mīlestības veids ir saistīts arī ar rožu krāsu.

Sarkanas rozes simbolizē dziļu romantisku mīlestību un bezgalīgu uzticību, bet rozā krāsas rozes ir ideālas jaunajai mīlestībai.

Baltas krāsas rozes bieži tiek izmantotas kāzu pušķos, jo tie norāda uz tīrību, bet domājams, ka dzeltena ir draudzība vai arī "labu" vēlmju nosūtīšana.

Neļķes

Neļķu vēsture ir veidojusies vairāk nekā 2000 gadu garumā, tāpēc nav pārsteigums, ka mīti, stāsti un simboli par neļķēm ir daudz, un daudzi no tiem joprojām tiek apspriesti.

Viens no pasaules vecākajiem kultivētajiem ziediem, neļķu zinātniskais nosaukums "dianthus", nozīmē "mīlestības zieds" vai "zieds no dieviem".

Patiesais stāsts par to, kā šis zieds nopelnījis savu visplašāko "neļķes" nosaukumu, arī nav pārliecinošs. Daži uzskata, ka nosaukums nāk no vārda kronēšana, tikai viena no ceremonijām, kurā senie romieši valkāja kroņus, kuros bija neļķes.

Saskaņā ar kristiešu leģendu, neļķes sākotnēji parādījās pēc Kristus krustā sišanas, izaugot vietās, kurās uz zemes nokrita Jaunavas Marijas asaras. Šis stāsts tiek minēts kādēļ neļķes kļuva saistītas ar mātes mīlestību.

Viktorijas laikmetā neļķes krāsa dažreiz tika izmantota kā veids, kā sūtīt slepeno ziņojumu pielūdzējiem, vienkrāsaina neļķe nozīmēja "jā", svītraina nozīmē "es nevaru būt ar tevi" un dzeltena nozīmēja 'Nē'.

Korejā, dažkārt, trīs neļķes tika ievītas jaunas meitenes matos, lai pareģotu viņas nākotni. Tiek uzskatīts, ka, ja pirmais zieds novīst pirmais, pēdējie meitenes dzīves gadi būs grūti. Ja vidējais zieds vispirms pazūd, viņas jaunība būs izaicinājums, un, ja pēdējais zieds nomirst vispirms, visa viņas dzīve būs cīņa.

Kurš būtu domājis, ka vienkārša neļķe, varētu radīt tik šausmīgus ziņojumus?

Neļķes vēsturē ir izmantotas arī tējās vai vietējā medicīnā, to ārstniecisko īpašību dēļ, tai skaitā depresijas, bezmiega un hormonālo traucējumu ārstēšanai.

Ķīnā sarkanas neļķes ir kāzu zieds, savukārt Japānā sarkanas neļķes tiek dāvinātas Mātes dienā.

Dzeltenas neļķes parasti simbolizē draudzību, bet baltas labu veiksmi vai nevainību.

Lilijas

Grieķi un romieši iekļāva lilijas daudzos reliģiskos mītos un ceremonijās un intensīvi kultivēja šos ziedus. Atšķirībā no vairuma citu ziedu, lilija adaptējas un aug gandrīz visā pasaulē. Šī zieda izturība, apvienojumā ar skaistumu, ir kļuvusi par iecienītāko mītos un stāstos daudzās kultūrās.

Kristīgajā ticībā baltās lilijas ir izmantotas, lai pārstāvētu Jaunavu Mariju, kļūstot par kristiešu tīrības simbolu.

Viduslaikos izmantoja Madonna Lilijas saknes, lai dziedinātu ādas čūlas un mīksto audu cīpslas, savukārt Tradicionālā ķīniešu medicīna izmanto dažādas lilijas šķirnes, lai radītu atvēsinošu efektu uz ādas.

Spilgti rozā lilijas

Mūsdienās Ķīnā pēc lilijām ir liels pieprasījums kāzās, jo ​​tās nosaukums ir līdzīgs frāzei, ko izmanto, lai novēlētu jaunlaulātajiem laimi mūža garumā.

Tiek uzskatīts, ka lilijas palīdz atvieglot sirdsklauves un tiek dāvinātas cilvēkiem, kuri piedzīvojuši nesenu zaudējumu.

Baltas lilijas tiek izmantotas kā tīrības simbols, svītrainā rozā Stargazer lilija bieži vien tiek dāvināta, lai pārvarētu grūtus laikus, dzeltena, lai vēlētu labu veselību, bet sarkano var izmantot kāzām un bildinājumiem.

Lilijas visbiežāk ir ziedi, kas saistās ar bērēm. Baltas lilijas simbolizē to, ka mirušā dvēsele ir piedzīvojusi pārdzimšanu un kļuvusi nevainīga pēc nāves.

Saistītie produkti

Dalīties ar šo rakstu

Pievienot komentāru

 (ar http://)

Atsauksmes

Vērtējums
5.0 No 5