Ziedi 8.martā, puķes sieviešu dienā

Pievienots : 2020-01-21 18:03:28

Kā radusies sieviešu diena? Fakti par 8. martu. 

Viss aizsākās 1910. gadā, kad Klāra Žetkina, starptautiskajā sieviešu sociālistu konferencē Dānijā, aicināja izveidot Starptautisko sieviešu dienu, kurā sievietes varētu pulcēties un organizēt gājienus, par tiesībām uz darbu, pret nabadzību, mieru un cieņas respektēšanu. Šādu Starptautisko sieviešu dienu pirmo reizi Eiropā svinēja 1911.gada 19.martā. 

Vairākās Eiropas pilsētās šis datums katru gadu mainījās, 1912.gadā šie svētki tika svinēti 12.maijā, 1913.gadā 12.martā. 

Cariskajā Krievijā 8. marta svētku vēsture sākās 1913.gadā, un to pavadīja arī mītiņi un demonstrācijas. 1917.gada 8.martā notika tekstilrūpnieku streiks, kam sekoja gājiens ar saukļiem par sieviešu tiesībām. Tas bija viens no protestu viļņiem, kas noveda pie februāra revolūcijas. 8.marta svētki sakrita ar pagrieziena punktu Krievijas vēsturē. 

Pirms 70. gadiem 8. marta svētku vēsture galvenokārt bija saistīta ar revolucionāriem un viņu cīņu par sieviešu neatkarību.

Padomju laikā 8. marta svētki tika pasludināti par brīvdienu. 1965.gadā sieviešu dienu atzīmēja, lai pieminētu padomju sieviešu izcilos nopelnus komunistiskajā celtniecībā, aizstāvot dzimteni Lielā Tēvijas kara laikā, viņu varonību un centību, kā arī atzīmējot sieviešu lielo ieguldījumu stiprināt tautu draudzību un cīņu par mieru. 

Apvienoto Nāciju Organizācija 1975.gadu pasludināja par Starptautisko sieviešu gadu. Kopš tā laika 8.marts ir oficiāli kļuvis par Starptautisko sieviešu dienu. Lai gan sākotnēji 8.martam piemīt politiska noskaņa, kas saistīta ar revolūciju, 90 gados jau sieviešu dienai nepiešķīra tik politisku nozīmi un to sāka svinēt kā svētkus, par godu sievietēm visā pasaulē. 

Sieviešu diena

Kādus ziedus neizvēlēties dāvināt 8. martā?

Ziedus ar mākslīgo spīdumu: Nereti veikalos mēs redzam ziedus, kas ir nopūsti, piemēram, ar zelta, sudraba, bronzas krāsu. Šādus ziedus labāk atstāt, kādiem tematiskiem pasākumiem, bet neizvēlēties dāvināt Sieviešu dienā. Turklāt zieds ar šādu krāsojumu līdz vakaram var nokalst.

Mākslīgos ziedus: Lai gan mākslīgie ziedi var izskatīties un smaržot gandrīz kā dzīvie ziedi, tomēr labāk šādus ziedus ir atstāt dekorācijām, kompozīcijām vai citiem notikumiem, kuriem nepieciešams, lai ziedi saglabātos ilgi. Bieži vien arī daudzām sievietēm nepatīk mākslīgie ziedi.

Dzelteni ziedi: Dzeltenas tulpes ir kā atvadīšanās vēstneši. Ziedu valodā dzeltenais nozīmē greizsirdību, nodevību, atšķirtību. Pat ja pats pušķis izskatās skaists un rotaļīgs, sieviete šo žestu var saprast kā attiecību pārtraukumu.

Sarkanās neļķes: Lielākajai daļai cilvēku, neļķes ir saistītas ar ziediem, kas nolikti pieminekļa pakājē. Vēsturiski sarkanām neļķēm ir negatīvs simbols - asinis un agresija. Ja vien jūsu sieviete nav sajūsmā par sarkanām neļķēm, šos ziedus labāk neizvēlēties.

Kādus ziedus nedāvināt

Kam un kādus ziedus dāvināt 8.martā?

Tulpes ir un paliek 8.marta klasikas simbols. Tulpes ir kā pavasara vēstneši un šie ziedi jau no svētku pirmsākumiem tiek pasniegti sieviešu dienā! Tomēr mēs esam apkopojuši vairākus variantus ar to kādus ziedus pasniegt dažādām sievietēm jūsu dzīvē. 

Ziedi mammai vai vecmāmiņai 8.martā. Ideālie ziedi izvēle būtu izvēlēties liliju, margrietiņu vai krizantēmu pušķi, vai ja vēlaties pasniegt ko nedaudz oriģinālāku, varat izvēlēties, kādu no orhideju, kallas vai anemones ziediem.

Ziedi māsai var būt nedaudz rotaļīgāki. Arī māsām būs piemēroti izvēlēties kādu ziedu pušķi, tomēr tie var būt nedaudz rotaļīgāki ziedi, piemēram, margrietiņas, narcises vai zvaniņi. Vēl protams, jūs varat pasniegt jūsu tuvāko sieviešu iecienītos ziedus, tomēr ja neesat par tiem pārliecināts, iesakām pieturēties pie šiem ieteikumiem.

Ziedi mīļotajai 8.martā, protams var būt - rozes. Uz šiem svētkiem, gan iesakām izvēlēties ne tikai sarkanās, bet arī rozā, maigi rozā, baltas rozes, kā arī lieliski iederēsies skaists krūmrožu pušķis. Ja vēlaties pārsteigt ar ko nebijušu un oriģinālu, iesakām izvēlēties smaržīgās delfīnijas. 

Ziedi kolēģei. Šajā gadījumā ideāli piemērotas ir tradicionālās tulpes, kā arī stilīgi īrisu pušķi vai narcises.

Pušķis priekšniecei: šāds pušķis ir jāizvēlas ar īpašu piesardzību, jo priekšniecībai nav pieņemts dāvināt vienu ziedu vai maziņu pušķi. Vajadzētu izvēlēties lielāku pušķi, piemēram, no tulpēm, alstromērijām, gerberām vai rozēm.

Ziedi draudzenei: šeit ir pieņemami gandrīz jebkuri ziedi - lilijas, neļķes vai saulespuķes.

Pušķis var sastāvēt no dažādiem ziediem, piemēram, tās var būt neļķes, alstrometrijas, gerberas vai ranunkuļi. Labāk gan ir izvēlēties ziedus vienā krāsu gammā.

Skaistākos ziedus, ziedu pušķus un ziedu kastītes Sieviešu dienā 8. martā pasūti mūsu VIOLET.LV interneta ziedu veikalā. Veiksim ātru un kvalitatīvu ziedu piegādi Rīgā, Jūrmalā un tuvākajās Latvijas pilsētās.

Tulpes 8.martā

Saistītie raksti

Dalīties ar šo rakstu

Pievienot komentāru

 (ar http://)

Atsauksmes

Vērtējums
5.0 No 5